Is het mogelijk op de snelweg te wonen? En wat doet dat met een mens? in categorie De expeditie — 15/11/2009 00:52

StartTour

Op 16 oktober 2009 is de Snelwegsafari van start gegaan. Kunstenaar Melle Smets en filosoof Bram Esser verblijven vier weken onafgebroken in de wereld van benzinestations, wegrestaurants en bedrijventerreinen. Hun tocht leidt langs motels, praatpalen en homo-ontmoetingsplaatsen.

In de maand op de snelweg gaan zij op zoek naar de geheimen van deze wonderlijke asfaltwereld, waar dagelijks miljoenen mensen gebruik van maken. Smets en Esser opereren vanuit een speciaal uitgeruste auto met slaapvertrekken, een dakterras met een acht meter hoge uitkijkladder en een loopbrug die beide safarigangers in staat stelt de greppels en sloten langs de weg over te steken.

De hamvraag die Smets en Esser zullen beantwoorden: is het mogelijk op de snelweg te wonen? En wat doet dat met een mens?

De bevindingen worden na afloop van de expeditie verwerkt in een reisgids. Deze reisgids prikkelt de lezer om het machinale landschap van de snelweg anders te bekijken. Niet als infrastructuur, maar als grenzeloos tussenlandschap dat de thuishaven is van de snelwegmens.

De reisgids ‘Snelwegverhalen’ verschijnt in December 2011 bij 010 Publishers en wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst (BKVB) en het Stimuleringsfonds voor Architectuur (SfA).

Preview van het boek? ga snel naar www.snelwegverhalen.nl

Blijf op de hoogte en reis met ons mee van dag tot dag!

Met vriendelijk groet,

Melle Smets en Bram Esser (Snelwegsafari expeditieleden)

Eva van Ginhoven (Desk-Safari communicatie & productie)


Terug naar de oorlog in categorie inzichten en observaties — 19/11/2009 00:37

IMG_9656We zijn wedergekeerd van de kale vlaktes van de systeemwereld waar de ijzige wind van de realiteit harder waait dan elders. Het voelt als een jetlag. In de tijdzone waar we vandaan komen woedt een permanente oorlog van de mens met ruimte en tijd. Of vrij naar Paul Virilio: Mobiliteit is een ingekapselde oorlog met beheerste explosies. Zo beschouwd waren de bermen en vluchtstroken waar we rondscharrelden loopgraven en snelwegrestaurants schafthuizen voor soldaten. We zijn teruggekeerd van het front en  ondanks de gruwelen die we hebben gezien, willen we maar één ding: terug naar de oorlog. (Voor geïnteresseerden: Bram Esser zal vanaf heden weer gaan bloggen op zijn eigen site www.bramesser.com)

Er staan nergens bankjes in categorie inzichten en observaties — 16/11/2009 00:06

Voor het raam vijf kauwende gezichten. Bijna mechanisch gaan de plastic vorkjes op en neer om stukjes warm vlees af te leveren bij continue doormalende monden. Het is druk als ik bij snackbar Dicke Mick, een houten barak naast het industrieterrein van Osdorp, een patatje bestel. Ik wacht en kijk hoe gekromde ruggen, opgetrokken schouders en diep voorovergebogen hoofden zich wijden aan het vullen van de maag. Als mijn patatje-met geserveerd wordt is plotseling iedereen weg. Alleen de lege frikadelbakjes, gespataderd met currysaus en uitjes, getuigen nog van het eet ritueel dat zich hier zoeven heeft afgespeeld.
‘Bouwvakkers’, vertrouwt uitbater Bert me toe, ‘die zijn hierachter bezig met de aanbouw van nieuwe kantoorpanden.’  LEES VERDER OP: http://weblogs.hollanddoc.nl/deeeuwvandestad/2009/11/16/er-staan-nergens-bankjes/#more-452

Oudere berichten »