SF14 – 29 oktober in categorie Logboek — 29/10/2009 00:00

9:00 We zijn wakker geworden op een bouwplaats. De parkeerplaats van hotel Maarsbergen wordt onder handen genomen, kleine graafmachientjes zijn als mieren in de weer met kabels en zand. De graafmachientjes kijken niet op of om als we uit de Blauwe Boggel rollen.

09:15 Het probleem van de snelweg is dat er te weinig concurrentie is. De snelwegrestaurants kunnen gemakkelijk vrij lage kwaliteit leveren want de klant komt toch wel. Al lijkt dat bij hotel Maarsbergen niet op te gaan. Hier zit namelijk helemaal niemand. We hebben vanmorgen het kleinste pistoletje van Nederland genuttigd waarvoor een bedrag van vier euro wordt gerekend. Bram voelt het als een persoonlijke belediging en gaat verhaal halen. De ober reageert door te zeggen dat er zowel grote als kleine pistoletjes in deze wereld bestaan maar dat het dan nog steeds een pistoletje is. Toch rekent hij er maar één af.

Melle plaatst een bordje van AARDSCHAP om aan te geven dat het hier wel degelijk om een ‘safari tip’ gaat omdat Maarsbergen het twee na oudste motel van Nederland is.

10:15 Vertrek richting Stroe aan de A1.

10: 30 Aankomst bij AC Tolnegen om Frits Hollander, werkzaam bij Rijkswaterstaat als uitvoerder Landschap, te ontmoeten.

11:00 Stop afslag 19 A1 nabij Ugchelen. Om een Dassentunnel te bekijken. Er bleek een das aan de andere kant van het hek te hebben gescharreld. Frits vertelt over Stichting Das die het voor elkaar heeft gekregen om dit dier op het prioriteitenlijstje van Rijkswaterstaat te krijgen.

12:00 Vertrek richting Hengelo, koffie drinken bij een steunpunt van Rijkswaterstaat.

13:00 Bezoek aan een jeneverbos waarvoor de A1 1,5 KM in een enorme bocht is omgelegd. De Jeneverbes is een uitheemse soort die door de Romeinen in de Lage landen is geïntroduceerd. Een Jeneverbes lijkt op een struik maar is bij deze maat meer dan 100 jaar oud. Aangezien de natuur ook marktcomform mee moet doen is er een speciale fiets route naar toe gemaakt en vier parkeerplaatsen voor de minder validen.

De bocht met in de kale berm een heuse Jeneverbes.

13:45 Terugkeer naar Tolnegen om Frits af te zetten.

15:30 Lunch in AC waar ook een Burger King aanvast zit. Het lijkt hier te gaan om een nieuw concept waar twee restaurants gebruik maken van dezelfde zitruimte. Melle besluit, onlangs de nare herinneringen aan de McDonalds, toch weer een hamburger te nemen.’Er zaten harde stukken in, geen groente, wel twee augurk schijfjes en heel veel ketchup’, zegt Melle, ‘Verder was ie heerlijk.’ Bram neemt een laf stokbroodje mozerella. Het vlees dieet van de snelweg wil bij Bram niet echt aanslaan. Hij is weinig gedisciplineerd.

Melle doet een ontdekking. De wegrestaurants hebben allemaal een kinderhoekje. In het nieuwe AC concept zit een gloednieuw kinderdecorum.

18:30 Vertrek richting knooppunt tussen A30 en de A1 om ‘over te staan’ bij truckstop de Goudrenet.

18:45 Aankomst bij Goudrenet bij afslag N15 vanaf de A1. We bestellen allebei een schoolvisfilet. Hier worden zowel Melle als Bram een beetje verdrietig van.
De vis is nattig en koud en de taaie patat verouderd. Als troost krijgen we een flesje bier per persoon cadeau.

22:50 We verlaten het restaurant om onze toevlucht te vinden in de Blauwe Boggel.