SF16 – 31 oktober in categorie Logboek — 31/10/2009 23:09

10:00 Opstaan op parkeerplaats nabij Hoog Buurlo.

11:00 Ontbijt met broodjes van de verse (benzinepomp) bakker en zelfgemaakte koffie.

12:00 Vertrek van parkeerplaats richting de caravan-akkers van Stroe. Aan de rand van het Veluwebos zijn boeren overgestapt van koeien naar stacaravans. Campings wisselen de akkers af van boeren die hun gewassen trouw zijn gebleven. Dit leisure landschap loopt tot aan de bermen van de A1.

12:30 Een bezoek aan het transportmuseum, collega-instelling van het Snelwegmuseum. Helaas is het AAT vandaag gesloten.

DSC0761913:00 Ontmoeting met ouders van Bram die brood wijn en bier bij zich hebben. Het klaphek dat is aangebracht in het hek achter de parkeerplaats Bruggelen is aangelegd om te voorkomen dat bepaalde behoeftigen het hek stuk maken. Als aardige bijkomstigheid kan je zo vanaf de snelweg ook bij een eeuwenoude plek komen waar vroeger recht werd gesproken.

We spreken boswachter John ter Horst die ons vertelt dat dit gebied de Herenhul werd genoemd en dat de hertogen van Gelre hier vaak kwamen.’Op een heuvel verderop werd tot diep in de middeleeuwen recht gesproken. Op het marktplein van Arnhem werd dan zo’n vonnis voltrokken aan de galg bijvoorbeeld. En dan naar de galgenberg gebracht. De heuvel van rechtspraak werd Braqloc genoemd.’

De A1 is voor deze historische plek omgelegd en loopt nu vlak achter de heuvel. Om de plek iets van zichtbaar historisch gewicht te geven is er een enorme steen neergelegd.

13:40 Vertrek naar afslag 23 aan de A50. De wegen rondom de Veluwe lijken lommerrijk bos maar elke afslag krioelt van de bosattracties. De snelweg ontsluit het woud voor de automobilisten van heinde en ver. Ter hoogte van afslag Loenen is het bos rijkelijk gevuld met woon- en recreatie bestemmingen voor alle lagen van de bevolking. Een Tulip Hotel, campings, bungalowparken omringen de afslag.

Parallel aan de geluidswal is Greenvillage parc gebouwd. Deze enclave oogt als een villawijk maar dan is alles op de halve grote. De huizen zijn stacaravans die ogen als Lodges. De straatverlichting lijkt op lantarens maar zijn mans hoog. De vijverpartijen hebben fonteinen zodat de A50 niet meer hoorbaar is.

Rolstoel

14:30 De expeditie vertrekt naar het Katwickerzand om hier het invalidebos aan de A1 te bekijken. Het is er een drukte van belang. Dagjes mensen, de ons inmiddels welbekende eenzame heren, maar geen invaliden. Aangezien de invaliden nergens te bekennen zijn besluiten we de voor hun gereserveerde P-plaats te gebruiken.

17:30 We besluiten hier te blijven eten omdat het stikt van de paddestoelen. Melle warmt de goulash op die zijn moeder hem heeft meegegeven. En Bram heeft op de motorkap van de Blauwe Boggel een hele serie paddestoelen uitgestald waaronder mini-cantharellen en een knots van een kastanjeboleet. Klaar om gebakken te worden.

17:58 De bospolitie arriveert, twee stuks. Het is niet te geloven hoe streng er gecontroleerd wordt op de Veluwe. ‘U bent op Snelwegsafari, maar heeft geen identiteitsbewijs bij zich?’. Er volgt een soort herhalingsoefening van een ritueel waar we al twee keer eerder doorheen zijn gegaan. Dit keer is de overtreding tweevoudig. We staan op een plek waar alleen auto’s voor de invalide medemens mogen parkeren en we hadden paddestoelen geplukt die niet geplukt mochten worden. ‘Zeker de cantharellen niet’, zegt de bospolitie die ons uitlegde dat je per gemeente moet opzoeken welke paddestoelen wel en welke niet geplukt mogen worden,’ maar de cantharellen mogen op geen enkele plek worden geplukt.’

‘En die anderen zijn op zich wel te consumeren?’, vraag ik om even te checken of ik de paddestoel uit het boekje voor me heb. ‘Ja, je moet bij die kastanjebolide wel even dat groen eraf snijden, dan zijn ze heel lekker met een beetje zout en peper.’

De boswachter valt eventjes uit zijn rol, maar hersteld zich snel.’ Deze paddestoelen gaan terug naar de natuur en u krijgt een boete voor het parkeren op een invalide-parkeerplaats.’

19:00 Aankomst bij AC restaurant Apeldoorn. Melle heeft z’n buikje al vol me goulash, maar Bram moet nog eten. Als hij tussen de campingspullen zoekt naar iets eetbaars, ziet hij tot zijn verbazing dat de cantharellen en de kastanje boleet toch mee aan boord zijn gekomen. Bram snijdt volgens de laatste instructies het groene gedeelte uit de boleet en bakt deze samen met de cantharellen in een beetje boter. Deze herfstschotel wordt afgeblust met een heerlijke rode wijn die sinds vandaag tot de expeditie voorraad behoort. Op een heerlijk sneetje zuurdesembrood doen de paddestoelen hun werk. Bram heeft nog nooit zo lekker gegeten langs de snelweg als vandaag. We werken nog ene tijdje in het AC Apeldoorn totdat het dichtgaat.

22:00 Aankomst bij hotel restaurant de Cantharel. Omdat dit een van der Valk is weten we precies hoe we moeten lopen. Rechtdoor langs de receptie de trap op naar het restaurant boven. Niemand die op of omkijkt als we daar onze laptops openslaan.