SF20 – 4 november in categorie Logboek — 04/11/2009 22:48

08:30 Opstaan op de parkeerplaats van truckersrestaurand de Lichtmis. We besluiten elders te ontbijten. Door een verkeerde afslag belanden we per ongeluk in de oude wereld en niet zomaar de oude wereld, we rijden stapvoets door Staphorst en vragen ons af hoe het zit met al die gigantische boerderij woningen.

Het kunnen toch geen kleinschalige boeren zijn? Bij de kerk van Staphorst staan overal auto’s op de stoep en fietsen tegen het muurtje van de begraafplaats. We twijfelen aan onszelf, is het soms zondag? Later begrijpen we dat het Dankdag is, een religieuze feestdag bedoeld om de heer te danken voor de oogst van dat jaar. In het voorjaar is er ook nog biddag, die is bedoelt dat de hoop uit te spreken dat de oogst voorspoedig zal zijn.

10:30 We gaan ontbijten in hotel Waanders dat zich aan de andere kant van de A28 bevindt. Waanders blijkt ook een gunstige ontmoetingsplek te zijn voor zakenmensen, zo blijkt uit de aanwezigen. Volgens de serveerster is het hotel ook vol tijdens de TT van Assen.

11:30 Joost belt met de mededeling dat hij de Mexicaanse griep heeft. ‘Ik voel me een beetje pips.’
Een beetje pips, dat zijn we dus al die tijd bang voor gemaakt.

14:00 Vertrek richting Groningen om de fantoomsnelwegen te bekijken. N wegen die snelwegen hadden moeten zijn. De N33 is een prachtig exemplaar die onder Assen aan de A28 aantakt met een megalomaan knooppunt. Vlak n a het knooppunt versmalt de snelweg tot een enkele baan.

DSC08066Melle zit kirrend achter het stuur bij elke brug of viaduct die als honden in het asiel wachten op een nieuw baasje. De taluds zijn allemaal keurig onderhouden en de tweede baan asfalt kan morgen worden uitgerold. Het wachten is op de kritische massa verkeers bewegingen.

DSC08076De N33 had de A33 moeten worden naar de Eemshaven. De snelweg zou de stad Groningen gaan ontlasten van de grote hoeveelheden vrachtwagens die af en aan zouden rijden van de tweede haven in Nederland naar het uitgestrekte achterland.

18:45 We gaan eten in restaurant Molenzicht, dat naast de snackbar Molenzicht is gelegen waar wij eerder op de dag al een patatje nuttigden. De folder op tafel attendeert ons op het hotel dat nog maar een maand open is. We overwegen hier te gaan slapen.

18:30 De boerenkool die we besteld hebben blijkt eigenlijk een gehaktbal met worst te zijn op een bedje van boerenkool. Het boerenkooleiland drijft in een zee van jus. Bram heeft een dipje in zijn vleeskuur. Zoals elke afslank kuur zijn er pieken en dalen. De boerenkool smaakte goed en de verschillende soorten vlees maakte de maaltijd tot een feest.

19:00 we praten wat met de eigenaars die een hotel met 25 kamers hebben. ‘Het begon eigenlijk met het idee om voor uit hobbyisme een aantal koeien en paarden te gaan houden. ‘

19:00 We arriveren bij een bouwwerk van tijdelijke architectuur in de kleur van ossenbloed.