SF22- 6 november in categorie Logboek — 06/11/2009 22:15

DSC0825409:30 We worden wakker wakker worden op het verregende strand.

9:45 We laten de Boggel luchten en zetten koffie op het gaspitje.

DSC08264

10:30 We lopen in de richting van het FC Goningen stadion. Dit is geen gewoon stadion maar een multifunctioneel complex met restaurants, bioscoop, supermarkt, hotel en een wellness center Plaza Sportiva. Hier treffen we toevallig eigenaar Jan Hoekstra die ons graag te woord staat. Jan was ooit begonnen met een’sportschool’ bij martini plaza, maar Plaza Sportiva bleek een project van een andere orde. ‘Daar stonden we dan, mijn toenmalige zakenpartner en ik, in een gigantische vlakte van beton. We zagen het wel zitten, toen nog wel, maar ik zou het nu nooit meer doen.’

DSC08272Jan aan het werk. Hij bereid een spin uur voor met klassieke muziek i.p.v. de boem boem muziek die je normaal hoort in de sportschool. Zo brengt hij de klassieke muziek in de sportschool.

Jan Hoekstra zit er ontspannen bij, een man blakend van gezondheid. Toch beweerd hij dat het ook heel anders had kunnen lopen, hij wijst op zijn kale kruin en trekt expres rimpels in zijn voorhoofd. ‘Deze onderneming heeft zijn sporen wel nagelaten, ik zit hier wel ‘popi-jopi’ bij, maar ik kan ook tot vier uur blijven zitten en een heel ander verhaal vertellen.’ Een deel van dat andere verhaal komt naar buiten als hij vertelt dat zijn zakenpartner de opening van Plaza Sportiva niet heeft meegemaakt. ‘Ik wil niet zeggen dat het helemaal door dit project kwam, hij had gewoon een zwak hart, maar mijn vermoeden is wel dat het eraan bijgedragen heeft.’
DSC08292 We mogen hier van Jan even gaan douchen. Bram maakt dankbaar gebruik van deze gelegenheid . Hij bezoekt zelfs even de sauna en neemt een duik in het zwembad. Als Melle klaar is met foto’s maken en ook wil gaan douchen, ziet hij er vanaf  omdat het volgens hem te druk is geworden.

16:00 We vertrekken om het resterende deel van de route naar Assen te onderzoeken.

17:27 Nabij Vries op een bedrijventerrein vlakbij afslag 37 treffen we een bedrijfshal die is aangekleed met Chinese ornamenten. Het gebouw is van de Ni Hao groep. Later lezen we op internet dat dit bedrijf een soort Chinese woonboulevard is die echter zowel reisbureau, als consultancy bureau is en ook nog een aantal Chinese wokrestaurants in Groningen beheert (onder andere aan het katendiep). Voor de ingang van het hoofdkantoor van bedrijventerrein Tynaarlo staan twee gigantische leeuwen, maar het gebouw staat zo gedraaid dat de leeuwen met hun neus tegen de afrastering van het terrein aan staan. Binnen staan vier hoge Chinese vazen tegen elkaar gedrukt, die ook volstrekt niet in verhouding staan tot de ruimte. Hierdoor krijgt het gebouw een opgepropte uitstraling.

17:58 Nabij Assen rijden we het Hof van Parijs op waar we even stil van worden. Het Hof van Parijs sluit aan op het Hof van Berlijn dat weer aansluit op het Hof van Madrid. Dit is een van de grootste bedrijventerreinen die we in het noorden hebben gezien, ware het niet dat er op één gebouw na helemaal niets is neergezet. Een indrukwekkend park van vervlogen ambities.

19:10 We arriveren in truckerrestaurant Bareveld nabij Wildervank. Het restaurant is een eeuwenoude pleisterplaats die precies op de grens tussen Drenthe en Groningen staat. Dit was wat men in die tijd ‘het einde van de wereld’ noemde, hier hield de geciviliseerde wereld op en begon het ‘boare veld’. De eigenaar vertelt dat de N33, de nooit gebouwde fantoomsnelweg, nu toch vierbaans wordt en wordt getransformeerd tot een autobaan waar je 100 km per uur mag. De verandering heeft echter als gevolg dat de afslag waar deze eeuwenoude pleisterplaats van afhankelijk is wordt opgeheven. ‘Dan is onze broodwinning dus weg.’
Rijkswaterstaat laat de afslag 500 meter verderop echter wel staan omdat dit een bedrijventerrein van Hoogeveen moet ontsluiten. Toch heeft dit gebied een grote toeristische potentie die ook voor Bareveld interessant kan zijn. Wij vermoeden alleen dat de ondernemer, die 57 is, liever een genoegdoening uitbetaalt krijgt dan dat hij nog aan iets nieuws begint.

20:00 We nuttigen een zeer verdienstelijke maaltijd. Bram eet een gevulde paprika en Melle een kaasschnitzel. Hierbij worden aardappels geserveerd met spinazie en rauwe witlof.

Geen commentaar »

Nog geen commentaar.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Geef commentaar

You must be logged in to post a comment.