SF23 – 7 november in categorie Logboek — 07/11/2009 21:13

DSC083349:20 We worden wakker naast het restaurant het Bareveld waar vroeger veel getrouwd werd, maar sinds de geruchten dat deze plek ieder moment kan verdwijnen boekt niemand deze plek nog voor een feest.

DSC08352

9:40 Nadat we koffie hebben gedronken en een paar sneden Drentse krenten wegge hebben genuttigd, die we bij de Jumbo van Euroborg hebben gekocht, lopen we richting vakantiepark Aqualandia. Aqualandia is een mislukt vakantiepark dat een tijde dienst heeft gedaan als opvangcentrum voor asielzoekers. Nu verblijven er veel werknemers die in de Eemshaven moeten werken. DSC08406
11:00 interview met Eppo Meijer, uitbater van het chauffeursrestaurant ’t Bareveld. Eppo’s vader was vroeger chauffeur, getuigen de foto’s die her en der in de zaak hangen. ‘Zelf was ik ook graag chauffeur geworden, maar ik moest doorleren van m’n vader en zo ben ik op mijn 16de als jongste bediende bij een bank terecht gekomen.’

DSC08414Eppo heeft mooie herinneringen aan de tijd dat hij met zijn vader mee mocht op de vrachtwagen.’ Dan gingen wel eens wat eten onder Zwolle bij zo’n truckers tent en dat was hardstikke gezellig altijd, toen als twaalf jarig mannetje heb ik al eens gezegd dat het me geweldig leek om zelf ooit zoiets te beginnen.’
Negen jaar geleden was het ineens zover ’t Bareveld stond te koop omdat de jongste zoon van de familie die de tent moest runnen er geen zin meer in had. Omdat bij de bank ook van alles aan het veranderen was wilde Eppo daar wel weg. ‘Er waren jonge types komen werken met allerlei diploma’s opzak die vonden dat het anders moest.’ Toen er een ontslag golf aankwam gaf Eppo aan dat hij wel ontslagen wilde worden zodat hij zijn restaurant kon gaan runnen.’Maar mij wilde ze niet kwijt, het heeft toen nog anderhalf jaar geduurd.’

DSC08417
Inmiddels runt het echtpaar Meijer het chauffeursrestaurant al negen jaar met veel plezier.’ Omdat ik altijd al een passie voor vrachtwagens en het vak van chauffeur heb gehad wordt ik ook geaccepteerd door de truckers, inmiddels hebben we hier een naam opgebouwd waar Chauffeurs hun ritten op inplannen, maar vanwege de geruchten dat de afslag hier dicht gaat, denken veel chauffeurs dat we er al niet meer zitten, zodoende hebben we dit jaar al een ton verlies geleden.’
De gemeente wil zich met dit gebied gaan richten op toerisme en rust. Een chauffeurs restaurant past niet echt in dat concept, maar Eppo is 57 jaar en heeft hier zijn droom verwezenlijkt. Het Bare Veld is zijn thuishaven en die van vele truckers. Dat is onvervangbaar.

DSC08447

13:40 We zeggen Eppo gedag en vertrekken richting de Blauwe Stad, een nieuw woongebied nabij Winschoten waarvan nog maar een fractie van de 15000 woningen is gerealiseerd. Koningin Beatrix heeft hier in 2004 de kraan opengedraaid voor een gigantisch meer dat als een magneet mensen uit heel Nederland naar dit gebied had moeten trekken, maar de koninklijke zegen mocht niet baten.

DSC08453

De propaganda film om nieuwe bewoners te trekken doet alsof het 2019 is en de Blauwe stad bevolkt wordt door uitsluitend blanke hoogopgeleide, in cabriolet rijdende jurs (yong urban refugees).

14:06 Vlak voordat we bij de Blauwe stad arriveren zien we dat de oude fabriek De Toekomst opgeknapt wordt. Op het bord van de projectontwikkelaar staat: ‘Herbouwen van de toekomst’. Aan de andere kant van de snelweg steekt een fel rood billboard boven de dijk uit. Op het billboard staat in blauwe letters “Blauwe stad”. Dit is tevens het informatiecentrum van de Blauwe Stad waar we hartelijk ontvangen worden. Een vriendelijke dame vertelt dat 60% van de mensen die hier een huis hebben gekocht uit de regio afkomstig is en veertig procent uit de rest van het land. Van die veertig procent heeft een groot deel in Groningen gestudeerd. ‘Ze zijn uit heimwee teruggekomen’, zegt de dame van het informatie centrum.

DSC08490Op een rondrit door de wijk treffen we een modelwoning aan. Op de gevel is een banner gespijkerd met de woorden Libella huis.nl. Het lijkt op het dames blad Libelle maar is het dus niet. http://www.libellahuis.nl geeft adviezen over een slimme duurzame inrichting van het huis. Heerlijk genieten van uw comfortabele droomhuis, dat u zelf naar uw eigen wensen hebt kunnen indelen (met de diensten van Libella). Een huis dat helemaal op u en uw gezin is afgestemd (met de diensten van Libella). Een luxueuze woning, die er schitterend uitziet en die u alle comfort biedt (met de diensten van Libella). Een huis, bovendien, dat zuiniger met energie omgaat dan enig vergelijkbaar woningtype! De libella woning is dus in alle opzichten beter.

DSC08522Vrachtwagenhuifen worden om de haverklap open gesneden door dieven om te kijken of er iets van waarde in de lading zit. Deze vrachtwagens hebben een fotoprint op de achterkant om aan te geven dat ze rollen staal vervoeren in de hoop dat de huif met rust wordt gelaten.

DSC0854416:23 We rijden richting de grens. Nabij Nieuweschans stoppen we bij het restaurant ‘de Poort van Groningen’ . Als we aan de gastvrouw vertellen dat we al drie weken in de auto slapen biedt ze ons spontaan een kop koffie aan. De gastvrouw, Mevrouw Anneke Wildeman, vertelt ons dat er hier veel Russen langs komen en dat ze binnenkort een menukaart in het Russisch hebben. ‘Er komt hier ook wel eens een Russisch meisje met haar ouders. Zij had op internet gezien dat ze in Groningen goed economie kon studeren en nu woont ze daar. Af en toe, ik denk na een vakantie, brengen haar ouders haar met de auto weer terug naar Groningen.’

DSC0852916:45 We maken een kleine wandeling in de richting van het wellness center en komen onderweg langs Motel Paradiso dat we zo charmant vinden dat we besluiten hier vannacht te blijven. De kamers hebben een heerlijke jaren vijftig uitstraling met zware bestofte rookstoelen in een woonkamer, waar ook een bed staat die dienst kan doen als bank. Alleen de schilderijtjes aan de muur wijken af. Ze tonen een haven en een strand die doen denken aan de Griekse kust.

17:00 Het contrast met het wellness center dat zich de naam Pura Vida heeft aangemeten, kan niet groter zijn. Hier treffen we weer het glimmende marmer en hout van een strak gepolijst franchise concept. Pura Vida ontvangt mensen uit Nederland en Duitsland die op internet hebben gezocht op zoektermen zoals een ‘dagje ontspannen’, ‘wellness weekend’, of ‘ verwen jezelf eens lekker, kom naar pura vida.’
Toen wij al die genietende mensen in hun badjassen voorbij zagen slenteren, durfden we ineens niet meer naar binnen. Ze zagen er extreem ontspannen uit en wij waren bang erin te blijven hangen.

portretPVGDe Poort van Groningen is ooit begonnen als uitspanning aan de doorgaande weg naar Duitsland. Toen de snelweg kwam dreigden zij hun klanditie te verliezen omdat Rijks Water staat onder het mom van de doorstroming geen cafetaria duldde langs de snelweg. Tien jaar lang bleef de familie vechten voor een plekje aan de snelweg. Uiteindelijk werd hun een tijdelijke uitspanning toegezegd, mits het op wielen stond. En zo geschiede.

DSC08548

De huidige eigenaren hebben het familie bedrijf voortgezet en hebben na 17 jaar een prachtig weg restaurant neergezet dat aanvoelt als een hip restaurant in een wereldstad.

17:30 We keren terug naar de Poort van Groningen waar Bram een kaaspannenkoek bestelt en Melle snert (uit de snert vist Melle zijn avondvlees dat bestaat uit spek en worst. Op twee sneetjes roggebrood trof Melle slierten ham aan die laat smelten op de tong).

20:00 we gaan naar ons jaren vijftig (sier)kamer om nog wat te werken.

Geen commentaar »

Nog geen commentaar.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Geef commentaar

You must be logged in to post a comment.