SF28 – 12 november in categorie Logboek — 12/11/2009 22:39

DSC090568:00 Iemand schraapt met een grote machine over het asfalt, een geluid dat door merg en been gaat en wordt afgewisseld door het geluid van een kettingzaag. We worden wakker in de hel. Rondom de Boggel zijn wegwerkers in de weer met groot materieel. Ze dragen oranje reflecterende jassen en kijken bedenkelijk als we verfrommelt uit de Boggel rollen.

9:00 Eenmaal met vaste grond onder de voeten inspecteren we een oud wokrestaurant aan de overkant van de snelweg. Voordat we de voetgangerstunnel inlopen worden we al gewaarschuwd dat het restaurant, dat ooit waarschijnlijk is gebouwd als AC, niet meer bestaat. Met zwart plakband zijn de afbeeldingen van gerechten afgeplakt, evenals alle afbeeldingen van messen en vorken. De hongerige voorbijganger moet vooral geen verkeerde ideeën krijgen. Hier valt niets meer te halen.
DSC09049 Als de voorbijganger het al niet had gezien, dan komt hij bij het restaurant aangekomen snel tot de conclusie dat het feest voorbij is. Een faillissement heeft van deze plek een ruïne gemaakt. Een ruïne die ons in ieder geval vertelt dat deze grensovergang haar glorie tijd heeft gehad.

DSC0897510:00 We arriveren bij de Ikea van Heerlen, dat met een vloeroppervlak van 37000 vierkante meter de grootste van de Benelux is. We ontbijten in de gaarkeukens van het kapitalisme. Iedereen is er al. Jonge ouders met hun kroost, grootouders met het kroost van hun kinderen. Veel Duitsers. Aan grote metalen palen ontdekken we stopcontacten waar we onze apparatuur op aansluiten. Tevens testen we een nieuwe webcam omdat we om half vier een video conference hebben met Academia Vitae, de universiteit van en voor het leven. De woonboulevard als geheel, IKEA, Beter bed, Baby planet, Seats en sofa’s etc., trok vorig jaar 3,5 miljoen bezoekers. We hebben ons teruggetrokken in de kinderhoek van het restaurant. Vlak bij ons kijkt een leraar zijn proefwerken na. Hij drinkt koffie en eet een stukje appeltaart.

KIF_1895Tussen de muziek door worden allerlei boodschappen verkondigt.We horen dat de
vierjarige Sabrina graag door haar ouders opgehaald wil worden uit Smalland. Dat vijf appelflappen drie euro kosten in de bistro. Houdt u van wonen? ,vraagt een vrouwenstem door de luidsprekers. Om de tien minuten wordt de consument opgeroepen een knuffel te kopen waarmee er automatisch 1 euro wordt gespendeerd aan een derde wereld kind.

De knuffels passen heel goed in de kerstdecoratie lijn van dit jaar. De ikea doet voor hoe het moet en heeft twee kerstbomen opgesierd met knuffels. Met deze knuffel viert ook een arm kindje een beetje kerst.

DSC09076

15:30 We hebben contact met Academia Vitae. In de college zaal zitten studenten die net John Stuart Mill hebben bestudeert. We krijgen dan ook de vraag hoe het utilitarisme zich verhoudt tot de snelweg. De ethiek van het utilitarisme komt er zo ongeveer op neer dat wil men moreel handelen men altijd de keuze moet maken voor de handeling die het meests geluk opbrengt voor het grootste aantal mensen, of de minste ellende. Ook was John Stuart Mill liberaal in hard en nieren, een voorstander van een zich terugtrekkende overheid. Maar wat zou hij van de Ikea gedacht hebben? De Ikea staat toch symbool voor het grootste geluk voor de grootste hoeveelheid mensen. In ieder geval voor een groot aantal mensen in de westerse wereld. Welkom in de dictatuur van het gemiddelde. Zou Mill dat bedoelt hebben? Ikea zorgt er bovendien voor dat er geen kinderarbeid aan de productie van haar meubels te pas komt, dus ook dat zit goed.

DSC08968
16:25 ‘Dat is niet de bedoeling ’, zegt het meisje bij de trap die mij over een hekje ziet klimmen.
‘Het is goed zo’, zeg ik.’ Dit is sneller en ik koop toch niks.’
Bram moet iets uit de auto halen, maar gewoon naar de uitgang lopen kan bij Ikea niet. Je moet via het spulletjes dolhof en het zelfhulp magazijn, de swedish food afdeling en de kassa’s, naar buiten. dat is de prijs die je betaald voor een gratis kopje koffie.
17:00 We rijden in de richting van Eindhoven om een bezoek te brengen aan DSM terrein dat tegenwoordig is omgedoopt tot Chemelot, een chemische georiënteerde community.
Onderweg naar het chemische concern zien we prachtige burchtboerderijen lans de vangrail sommige volgekalkt met graffiti.
DSC09078 17:30 We sluipen met een camera en statief over een aarden wal om plaatjes te schieten van de lichtpaleizen aan onze voeten. We hebben geen benul van wat zich hier allemaal afspeelt. Wat wordt er gemaakt in dit gigantische gebied van zes a zeven kilometer omtrek?

19:0 We arriveren bij Truckersstop Ruimzicht. We eten boerenkool in een truckerrestaurant nabij Echt. Het is een oude boerderij uit 1846, zeer sfeervol.

22:oo Waarschijnlijk blijven we hier op het terrein staan.

Geen commentaar »

Nog geen commentaar.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Geef commentaar

You must be logged in to post a comment.