SF29- 13 november in categorie Logboek — 13/11/2009 00:00

DSC090989:00 wakker geworden met een vreemde schoonmaaksmaak in de keel op parkeerplaats Ruimzicht, pal naast de A2. Ruimzicht is een eiland in een onNederlands landschap. In elke windrichting is het uitzicht een collage van oude huizen, tankstations, de snelweg en op de achtergrond de rokende schoorstenen van DSM.
DSC091089:20 we maken een praatje met Wendy Kerkrade die een emmer komt legen in een put op de parkeerplaats. Wendy vertelt ons over het werken in een truckerestaurant. Volgens haar vereist het hele andere vaardigheden dan werken in een willekeurige lunchroom.
‘Ik ben twintig jaar met een chauffeur getrouwd geweest dus ik ken het verhaal ook van de andere kant. Als die jongens aankomen in het restaurant dan willen ze zich thuis voelen.’ Wendy werkt al zeven jaar in ruimzicht en haar huidige vriend heeft een transport bedrijf. Toen ruimzicht een half jaar dicht was vanwege brandschade heb ik toch veel contacten met de truckers onderhouden, via sms en hyves. Op een truckersfestival noemde ze me de kip van ruimzicht’
DSC091149:40 We gaan op zoek naar een ontbijt plek. Onderweg stuiten we op een ijverig tafreeltje van gemeente meubulair. Deze rustplaats is pal aan de A76 en iedt ruimte aan één auto.

DSC0913110:00 Eten bij Bufkes op woonboulevard Heerlen. Melle neemt een broodje gehaktbal die werkelijk uitpuilt van het gehakt, maar volgens hem vooral smaakt naar het vet dat erin zit wat op zich wel lekker is, maar weinig met vlees te maken heeft.

DSC09152

Melle inspecteert de woonboulevard. Hij is erg onder de indruk van de eerlijke vormgeving van deze kolos. De voorkant is een imposante logo display. De auto’s staan op terrassen geparkeerd als in een Romeins amfitheater. Vanaf de weg gezien doemt het bouwwerk op en de kleurrijke gevels met diverse logo’s verlichten de parkeerterrassen. De postbode brengt de post niet in de winkel maar naar de echte voordeur van de bedrijven, aan de achterkant van het gebouw.

12: 00 We rijden rond in Valkenburg om een gevoel te krijgen van het toerisme in de jaren vijftig. Maar het sprookjesbos is dicht. Er zijn hier nog klaar-over die schoolkinderen helpen oversteken. We hebben het gevoel dat de chemische industrie van Chemelot het nieuwe sprookjesbos moet worden.

DSC0917212:15 Naast het knooppunt kruisdonk gaat een vinexwijk verschijnen, nu is er alleen nog weiland en met aan de rand een bord. Luxe wonen aan de stadsrand van Maastricht.
12:30 we rijden door Maastricht over de A2. Een soort snelweg door de stad die binnenkort omtunnelt gaat worden.

DSC09174 12:38 We inspecteren nog een keer het oude pompstation bij daglicht. Melle denkt dat het een Sybold van Ravesteyn is. Het gebouw is nu in gebruik als opslag terrein voor afgedankte landbouwmachines.

DSC09188 13:15 We rijden door het woonwagenkamp langs de A2 waar veel om te doen is geweest. Er wordt op dit moment een weg dwars door het kamp aangelegd. Een mooi staaltje powerplay van de overheid. De woonwagens hebben plaats moeten maken voor de openbare weg en moeten nu hun grond delen met de burgerij.

15:00 Op de A2 ter hoogte van Kerensheide worden we gepasseerd door een wit busje die toeterend om aandacht vraagt. De chauffeur zwaait naar ons en we herkennen Carlos Gubbels, de weldoener die ons in een door hem opgeknapt appartement heeft laten logeren. Het is onze eerste snelwegvriend.
19:15 aankomst op het schiphol hotel van Van der Valk. We hadden nog een extra leven cadeau gekregen van Maurits en die wilden we vandaag verzilveren. Tevens hadden we afgesproken met vrienden uit de oude wereld. Joost, Mike, en Jan Dirk komen langs op de hotel kamer.
DSC09227 21:30 Als we op het balkon zitten om verboden kruiden te roken en bier te drinken, stapt ineens de buurvrouw over het muurtje dat beide balkons van elkaar scheidt.Er komt ook een enthousiaste herdershond mee. Ze stelt zich verder niet voor en vraagt ook niets. Later begrijpen we dat ze voor de politie werkt en dat dit een drugshond is. Dat verklaarde op zich wel het gepiep van het beest toen ze Mike rook. De mevrouw met de hond liet ons de rest van de avond niet meer alleen en hielp zichzelf aan de whisky die meegekomen was uit de Boggel. Pas toen we een verkenningstocht door het hotel gingen maken verloor ze haar geduld. Ze zei: ‘jongens, of zuipen of slapen.’

Toen we later in de lederen fauteuils van de rokersruimte neerstreken gaf ze het definitief op en ging terug naar haar kamer. In de lobby van het hotel is het een drukte van belang. Er lopen mensen rond met plastic hoorntjes op. Er is een heksenfeest in de kelder. Naast de duivels en heksen loopt de hal vol met Japanners die allemaal een mondkapje dragen. We lopen wat rond en komen bij de automaten. Jan Dirk constateert dat hier de ware aard van het hotel naar boven komt. Op de bovenste rij kun je uit de volgende producten kiezen:

KIF_1954

Sterke drank. De tweede rij zijn condooms, blikjes Coca Cola light (voor de dames van lichte zeden) en prepaid kaarten voor je mobiel als je een escort service wilt bellen zonder dat het op je rekening verschijnt.

01:00 De vrienden gaan terug naar de oude wereld. Bij het afscheid krijgen we het boek Horizon Negatief (Paul Virilio) cadeau van Mike. Een heuse bijbel voor de ware snelwegbewoner dat een bijzonder geschenk is aangezien er maar weinig exemplaren van in omloop zijn. Op de weg naar onze kamer komen we de buurvrouw op de gang tegen. Ze heeft plastic tassen om zich heen staan en houdt een rubberen kalkoen in haar hand. Ze is verward en beveelt ons om haar naar de uitgang te begeleiden. Wij helpen haar uit grote bewondering voor haar gekte. We slepen haar plastic tassen de trappen af en worden nauwlettend in de gaten gehouden door het beveiligingspersoneel. Een taxi staat voor de deur klaar. De vrouw beveelt haar politiehond in de taxi plaats te nemen. Het dier springt op de bestuurderstoel tot groot ongenoegen van de chauffeur. Hij blaft tegen de vrouw dat ze achterin moet gaan zitten met dat beest op haar schoot. Ze volgt zijn order op en ploft met de herder op de achterbank. Ze lijkt ons alweer vergeten en schreeuwt dat ze met spoed naar Hoofddorp moet. Wij trekken ons terug en gaan naar bed.DSC09220

Geen commentaar »

Nog geen commentaar.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Geef commentaar

You must be logged in to post a comment.