SF30 in categorie Logboek — 14/11/2009 00:00

09:30 Melle ligt met militaire discipline in bad, terwijl zijn hoofd onnatuurlijk veel pijn doet.

10:00 Bram doet zijn ogen open maar verroert zich niet. Die nacht is hij wakker geworden met hevige koppijn, uitgedroogde ogen, een droge mond en misselijkheid. Hij denkt dat het vandaag onmogelijk wordt om uit bed te komen, wat natuurlijk onzin is.DSC09245

12:00 We eten matzes met gerookte paling op de motorkap van de Boggel. De paling vonden we vanmoregen in de badkamer en is een geschenk van Mike. De paling en de aspirientjes doen wonderen bij Bram.

12:30 Melle zit grommend achter het stuur, vanuit zijn padvinders geloof mag hij geen aspirientjes slikken.

12:30 We passeren de foodstrip nabij Amsterdam West. Een fantastische metalen spiraal cirkelt door de lucht waardoor er een doorzichtig ‘dak’ ontstaat die de voedselketens met elkaar verbindt. Dit is een mooi en simpel ontwerp. Het draait er niet omheen.
13:25 De snelweg waarover we nu rijden is duurder uitgevallen dan geplant omdat ervoor gekozen is het strak aan te leggen naast het Naardermeer om minder last te hebben van landschapsvervuiling.
13:45 Het knooppunt Eemnes, dat iedereen van de files kent, wordt eigenlijk flink bewoond. We treffen een aantal villas, een tuincentrum, vuurwerk opslag en een hoop ‘verpaarding’. Langs de provinciale weg loopt zelfs een paardensnelweg voor twee richtingsverkeer. Vanaf Eemnes omhoog naar Amsterdam loopt de A27 die een soort psychische grens trekt tussen de polder en het Gooi. Bij knooppunt Eemnes komen die beide werelden samen.

KIF_196814:00 We arriveren in de oksel van knooppunt Eemnes bij een grote shoppingmall genaamd De Nijhof, een verzamelplek voor spulletjes die je niet nodig hebt. De spulletjes ogen net iets duurder dan in andere malls, maar dat kan ook door de presentatie komen.  Het is duidelijk dat hier de gefortuneerden winkelen. Oude moeders (40+)  en kalende mannen wandelen achter de  4×4 kinderwagens. Op het parkeerterrein staan allerlei service busjes voor kleine huishoudelijke handelingen, zoals de hondenuitlaat dienst. We zijn opzoek naar de la place, maar verdwalen de hele tijd. Dit is een plek voor ingewijden, voor mensen uit de buurt want je moet het zonder bordjes zien te redden.

14:15 We bestellen allebei een pizza Margarita, die we nuttigen met koffie.

DSC09265
15:30 Na de pizza maken we een praatje met een man die haardhout verkoopt bij de ingang van De Nijhof. Hier geen boer in overall met blokken haardhout in oranje netten, maar een heer gestoken in suède schoenen, een spijkerbroek en een rode fleece trui die zakken verkoopt met voorverwarmd hout. Dit was een echte haardhout vertegenwoordiger. We vragen of het hout echt uit de Sierra Nevada komt zoals op de zak staat, maar dat blijkt gewoon een leuke naam te zijn. ‘Het hout is afkomstig van staatsbosbeheer en wordt bij ons in Harlingen door hakmachines gehaald en gedroogd. De handzame draagtassen lopen heel goed, vroeger met die uitstekende stukken hout in oranje netten werd het toch altijd een rommeltje in de achterbak en nu lopen vrouwen tenminste niet het risico hun kousen kapot te maken.’

DSC09279
16:05 we rijden door de uitgestrekte polder in de richting van Almere en Lelystad.
De Tomtom laat nabij Lelystad een gigantische strook van een 25 kilometer lang bedrijventerrein zien. Maar als we uit het raam kijken zien we riet en waterplassen. Er was te lang gewacht met de bouw van het bedrijventerrein en toen was het ineens een uniek broedgebied voor allerlei soort vogels. De Oostvaardersplassen zoals het gebied heet, is een internationaal bekend natuurgebied waar zelfs National Geographic komt filmen. We arriveren bij de Hajé waar we zijn uitgenodigd om vannacht te blijven logeren. De Hajé heeft waterlodges gebouwd met zicht op het natuurgebied dat in feite een ruïne is. Een ruïne van een idee.
16:24 Aankomst bij Hajé waar manager Klaas Smit ons hartelijk ontvangt en ons trakteert op kopjes koffie. De tafel waaraan we zitten kost 675 euro.

DSC09286 16:30 We spreken met Klaas Smit en diens assistent manager Peter Weijmer die bij Haje in de bediening werkt en we vragen hen hoe Hajé het voor elkaar heeft gekregen om een plekje te vinden op de toch wel overbezette markt van snelwegrestaurants. ‘We hebben er altijd voor gekozen onze klanten te bedienen aan tafel en niet mee te gaan in de buffet gekte.’, zegt Klaas Smit. Het was volgens hem niet makkelijk en zeker niet op deze plek in de polder.’ Toen we hier in 1986 begonnen, bijna tegelijk met de aanleg van de snelweg, wilde niemand bij ons leveren. We moesten alles zelf halen. De bakker, de melkboer, de slager, niemand geloofde dat het hier van de grond zou komen in de polder. Nu staan ze in de rij, waardoor het weer een chaos is geworden.’
Sinds kort is de toelevering gecentraliseerd en komen alle voedselproducten bij de groothandel vandaan. Het is volgens Smit de kunst om de golfbewegingen in de gaten te houden en daar dan klaar voor te staan. ‘ Als er schaatsen in Heerenveen is dan krijgen we na afloop altijd dezelfde groep hier en zo kan je bij verschillende evenementen groepen aan je binden. In de zomer komen er veel vissers een broodje eten.’
Peter Weijmer is in Lelystad geboren en getogen. Hij heeft hogere hotelschool gedaan en als vijftien jarige jongen stond hij al bij Hajé in de afwas. Op zijn zestiende werkte hij hier in de bediening. Hij heeft veel in het buitenland gewerkt, zoals in Belgie en Zwitserland. In Gstaad kwam hij zijn huidige vriendin tegen. ’Als zij niet terug had gewild naar Nederland was ik er graag gebleven, het beviel me daar wel. Werken in de horeca heeft in Zwisterland tenminste nog aanzien.’
Toen Peter terug was in Lelystad werd hij gebeld door Klaas dat hij een assistent manager zocht en dat is hij nu al zes jaar. Een eigen zaak ziet hij niet zitten.
18:30 Klaas Smit toont ons de kamer die riant en hoog is en uitzicht biedt op een waterplas met rietkragen en een fontein. We praten nog wat na over rondreizende bendes die met regelmaat parkeerplaatsen overvallen

20:30. We gaan eten in de Haje. Bram neemt mosterd soep en een Griekse salade. Melle kiest voor nasigoreng met sate.

1 commentaar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Geef commentaar

You must be logged in to post a comment.